Nulta tolerancija na seksualno uznemiravanje na radnom mjestu

Jučer je u Kući ljudskih prava u Sarajevu u povodu Evropskog dana jednakih plaća održan Okrugli sto o temi “Rodne (ne)jednakosti na tržištu rada u BiH: Ženska strana priče ili priča kompanije?”.

Događaj je organizovan u sklopu projekta “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada”, koji provode fondacije “Infohouse” i “Lara”, a finansira Delegacija Evropske unije u BiH. Cilj projekta je direktno doprinijeti smanjenju diskriminacije žena na tržištu rada.

Direktorica Fondacije “Infohouse” Dženana Alađuz kazala je da Okrugli sto ima za cilj prezentirati podatke i razmijeniti iskustva o najčešćim oblicima diskriminacije s kojima se žene susreću na radnom mjestu. Napominje da samo jedna kompanija u FBiH ima nultu toleranciju na seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, a to je Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je koncem 2021. godine uspostavio Memorandum o saradnji sa Gender centrom Vlade FBiH, kojim je jasno naznačeno šta treba uraditi da se u ovoj kompaniji unaprijedi spolna ravnopravnost.

Menadžerica informacijske sigurnosti Međunarodnog aerodroma Sarajevo Edita Sulejmanović istakla je da je izrađen Plan ravnopravnosti spolova, te obavljena analiza i preispitivanje procesa rada kao i niz intervjua sa zaposlenicima Aerodroma na osnovu kojih se došlo do podataka za izradu Plana spolne ravnopravnosti.

“Tačno smo identificirali sve ono što je bilo potrebno da uradimo kako bi unaprijedili spolnu ravnopravnost u našoj kompaniji. Kao jedna od prvih aktivnosti bila je izrada i usvajanje Politike nulte tolerancije prema djelima seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu te Smjernica o zabrani i zaštiti od diskriminacije na osnovu spola”, kazala je Sulejmanović.

Sa ovim dokumentima formaliziran je cjelokupan proces i postavljeni temelji za postupanje u slučajevima uznemiravanja, za obuke radnika i podizanje svijesti. Polazište zabrane spolnog i seksualnog uznemiravanja jeste u opredjeljenju Društva da svim radnicima stavi do znanja da je svaki oblik uznemiravanja neprihvatljiv.